Makaleye Ait Detaylar


Makale Yazan : Mustafa YILDIRIM

Yayınlanma Tarihi : 10.09.2013 12:36:09

Toplam Yorum : 25

Ön yazında neyi yazmalı, neyi yazmamalısın?

İş arama sürecinde doğru hazırlanmış bir önyazı düşündüğünden daha da önemli olabilir. Becerilerini önyazında uygun yerlerde kullanmanın iş arama sürecinde etkili olduğu kesin. Birçok şirket sadece önyazı ile yapılmış başvuruları değerlendiriyor

CV’nin yanında eklediğin bir önyazı sana birçok kapının açılmasını sağlayabilir. Mailine mutlaka hitap ederek başlamalısın. Eğer işe alım uzmanının adını biliyorsan, “Sayın” ile başla ve kişinin adını yaz. İsmini bilmiyorsan “Sayın Yetkili” olarak hitap edebilirsin.

Hazırladığın önyazının CV’nde yer alan bilgilerle örtüştüğüne emin ol. CV’ndeki kontakt bilgilerin ile aynı iletişim bilgilerini kullan. Ön yazı ve özgeçmişinizin birbiriyle uyumlu olması çok önemli. Eğer elden vereceksen CV ile önyazını aynı kalite kağıtta teslim etmeye özen göster.

Önyazını yazarken CV’ndeki tüm bilgileri tekrar yazmaya kalkışma. Özgeçmişinde öne çıkartmak istediğin noktaları kısaca belirtebilir ve niteliklerini aranan pozisyonla bağlantılarına dikkat çekebilirsin. Önyazıyı CV’in ile başvurduğun pozisyon arasında kuracağın bir köprü gibi görmelisin.

Önyazını kariyer hedefin doğrultusunda hazırla. Eğer spesifik bir işe başvuruyorsan, yazını da işe uygun olarak hazırla. Başvurduğun ilanın kodu varsa bunu da belirterek, eğer maili gönderdiğin kişinin kullandığı özel bir unvan olup olmadığından emin olun.

Yazı karakterini seçerken dikkat!

  • Yazının karakterlerini ve fontunu seçerken aşırıya kaçma. Basit ama şık bir font seçmelisin. Birden fazla font kullanmamaya özen göster. Çok kullanılmayan, dekoratif fontları tercih etmemelisin.
  • Çok kısa ve net olun. Söyleyecekleri uzatmayın.
  • Eğer önyazını direkt iletebileceğin biri yoksa “Sayın Yetkili” diyerek başlamalı ve “Saygılarımla” diyerek bitirmelisin.
  • Başvurduğun şirkette tanıdığın bir varsa bile bunu asla ön yazında belirtme.
     

Asla bunları yapma!

  •  Önyazı asla bir otobiyografin değil. CV’nde de istenilen tüm bilgiler zaten yer alıyor.
  •  Jenerik, herhangi bir dayanağı olmayan cümlelerden kaçın. Örneğin, “Niteliklerim ve özelliklerim, pozisyonda aranan niteliklerin tümünü karşılıyor” gibi bir cümle kullanma.
  • Somut ve spesifik örnekler vererek pozisyona neden uygun olabileceğini açıkla.


Makaleye Ait Yorumlar



Yorum Ekle

Ad Soyad:

Email:

Yorumunuz: